Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z truskawkami

Przepis dnia 2013-05-22
Tarta z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3742

Dodano:

Odsłon: 31716

Sezon na truskawki uważamy za otwarty. Co prawda cena polskiej truskawki może przerazić ale nie potrafiliśmy się powstrzymać by zrobić sobie dobrze przepyszną tartą truskawkową.

Składniki

  • mąka pszenna - 25dag
  • cukier puder - 50g
  • masło - 25dag
  • jajka 3 sztuki
  • mleko - 300ml
  • cukier - 80g
  • budyń waniliowy bez cukru - 1szt
  • galaretka pomarańczowa - 1szt
  • cytryna - połówka
  • truskawki - 30dag
  • mięta świeża
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko na stolnicę. Wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kawałki 15 dag masła. Wyrabiamy ciasto szybko i intensywnie. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 45 do lodówki.

  2. Po upływie tego czasu ciasto rozkładamy w formie do tarty. Nakłuwamy gęsto widelcem, przykrywamy ciasto folią aluminiową na którą wsypujemy groch lub fasolę. Ciasto nie powinno nam dzięki temu pójść do góry. Wkładamy formę do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie usuwamy folię aluminiową z grochem i pieczemy ciasto kolejne 15 minut.

  3. Z 300ml mleka odlewamy ćwierć kubka i wsypujemy do niego budyń. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Rozmieszany w kubku budyń wlewamy do gotującego się mleka. Wszystko to robimy na zmniejszonym ogniu. Mieszamy intensywnie aż zgęstnieje i gasimy ogień. W kubeczku ucieramy dwa żółtka, które dodajemy do budyniu. Do ostudzonego budyniu wcieramy skórkę z połowy cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy 10dag masła i całość miksujemy.

  4. Masę budyniową wykładamy na ostudzone ciasto. Układamy pokrojone truskawki, posypujemy całymi, drobnymi listkami mięty i zalewamy przygotowaną według przepisu z opakowania, już tężejącą galaretką pomarańczową. Tarta z truskawkami musi się już tylko schłodzić w lodówce aż galaretka stanie się sztywna.

    W linku pod wpisem przepis na inne pyszne ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 10 czerwca 2013 Zrobiłam i nie polecam. Ciasto twarde, a krem budyniowy jest płynny nawet na drugi dzień, pomijam już jego smak- ale to już kwestia gustu.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 22 maja 2013 Ale narobiliście smaku , piękna prezentacja :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kacper1970 20 maja 2013 Truskawki, szkoda że tak krótko królują na naszych stołach świeże.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń