Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche tartaletki z obłędnym kremem czekoladowym. Duet idealny. Można się nimi zajadać bez końca. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się na imprezie lub podczas świąt. Tartaletki wypełnione kremem przed podaniem warto udekorować owocami lub wiórkami czekolady.
foremki na tartaletki, mikser
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 156
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 32
Świąteczne smaki.
Odsłon: 118
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 156
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 32
Świąteczne smaki.
Odsłon: 118
Składniki
Zacznij od kruchego ciasta na tartaletki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Wsyp cukier puder i szczyptę soli. Dodaj całe jajko i łyżkę zimnej wody. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto.
Z ciasta uformuj kulkę. Owiń je folią. Wstaw do lodówki na około godzinę.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki. Stolnicę oprósz mąką. Kruche ciasto rozwałkuj na placek o grubości 3-4 mm. Wytnij z niego kółka odrobinę większe od góry foremek.
Foremki na tartaletki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Rozwałkowanymi krążkami ciasta wyklej foremki. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
Kruche babeczki wstaw do piekarnika. Piecz przez około 12-15 minut do zarumienienia. Upieczone babeczki wyciągnij z piekarnika, wystudź i wyjmij z foremek.
Przygotuj krem czekoladowy do nadziania kruchych babeczek. Do garnka wlej śmietankę. Dodaj czekoladę połamaną w kostki. Składniki podgrzewaj cały czas mieszając do rozpuszczenia czekolady.
Czekoladę ze śmietanką odstaw do wystudzenia, następnie przykryj rondelek folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Czekoladową masę ze śmietanką wyjmij z lodówki. Dodaj serek mascarpone. Składniki zmiksuj na gładki krem.
Krem czekoladowy przełóż do rękawa cukierniczego. Nadziej nim kruche tartaletki.
Tartaletki z kremem czekoladowym udekoruj wiórkami czekoladowymi. Serwuj od razu po przygotowaniu.