Do góry

Desery Przepis na:

Tarteletki serniczki z polewą toffi

Tarteletki serniczki z polewą toffi

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 2671

Dodano:

Odsłon: 353

Wyjątkowo smaczne tarteletki na kruchym cieście z sernikową masą i lepka polewą toffi z orzeszkami.

Składniki

  • CIASTO
  • 200 g mąki
  • 70 gr masła
  • trzy czubate łyżki masła orzechowego ( najlepiej z kawałkami orzeszków)
  • zółtko jajka
  • 1 łyżka śmietany
  • MASA SEROWA
  • 250 gr serka mascarpone
  • 250 gr twarogu do serników (albo białego serka typu Twój smak)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4szklanki cukru
  • tubka mleka skondensowanego ( 150 gr) – można zamiast niego dać cukier wtedy łącznie cukru należy dodać ¾ szklanki
  • łyżeczka extraktu z wanilii
  • POLEWA TOFFi
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła
  • garść niesolonych orzeszków ziemnych
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na godzinę.
    Nagrzać piekarnik do 165 stopni.
    Następnie ciasto podzielić na 8 części i wyłożyć nimi formy do tarteletek ( ja mam takie z wyjmowanym spodem o średnicy 12 cm. Wyłożone ciastem foremki włożyć do lodówki.
    Z podanych składników można też upiec jedną dużą tartę.
    Wtedy jednak należy po schłodzeniu a przed nałożeniem masy serowej podpiec trochę spód ( ok 15 minut w temperaturze 180 stopni – najpierw z folią spożywczą i fasolką i po ok 10 minutach bez).

  2. W tym czasie jak ciasto będzie się chłodziło przygotować masę serową: dokładnie zmiksować dwa serki z cukrem i mlekiem skondensowanym, potem dodawać po jednym jajku cały czas miksując aż masa będzie dobrze połączona. Dodać ekstrakt z wanilii i mąkę.
    Tak przygotowaną masą napełnić foremki z ciastem, ale nie do końca- należy zostawić ok pół cm wysokości bo podczas pieczenia serniczki bardzo urosną ( po wyłączeniu piekarnika masa opadnie) . Wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut aż się zarumienią i ciasto będzie upieczone. Serniczki przestudzić.

  3. Zrobić polewę: do garnka dodać śmietanę, cukier, miód i masło i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu ok 15 minut. Dodać pokruszone orzeszki i przestudzić. Taką masę wykładać na wierzch serniczków i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń