Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo smaczne tarteletki na kruchym cieście z sernikową masą i lepka polewą toffi z orzeszkami.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117148
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8063
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3019
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1681
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1347
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117148
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8063
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3019
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1681
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1347
Składniki
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na godzinę. Nagrzać piekarnik do 165 stopni. Następnie ciasto podzielić na 8 części i wyłożyć nimi formy do tarteletek ( ja mam takie z wyjmowanym spodem o średnicy 12 cm. Wyłożone ciastem foremki włożyć do lodówki. Z podanych składników można też upiec jedną dużą tartę. Wtedy jednak należy po schłodzeniu a przed nałożeniem masy serowej podpiec trochę spód ( ok 15 minut w temperaturze 180 stopni – najpierw z folią spożywczą i fasolką i po ok 10 minutach bez).
W tym czasie jak ciasto będzie się chłodziło przygotować masę serową: dokładnie zmiksować dwa serki z cukrem i mlekiem skondensowanym, potem dodawać po jednym jajku cały czas miksując aż masa będzie dobrze połączona. Dodać ekstrakt z wanilii i mąkę. Tak przygotowaną masą napełnić foremki z ciastem, ale nie do końca- należy zostawić ok pół cm wysokości bo podczas pieczenia serniczki bardzo urosną ( po wyłączeniu piekarnika masa opadnie) . Wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut aż się zarumienią i ciasto będzie upieczone. Serniczki przestudzić.
Zrobić polewę: do garnka dodać śmietanę, cukier, miód i masło i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu ok 15 minut. Dodać pokruszone orzeszki i przestudzić. Taką masę wykładać na wierzch serniczków i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.