Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu

Tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 591

Dodano:

Odsłon: 5233

Boski, rozpływający się w ustach krem z sera mascarpone w połączeniu z biszkoptami nasączonymi mocnym naparem kawowym z dodatkiem migdałowego likieru gwarantują niesamowite doznania smakowe. Idealny deser na jesienną chandrę ;)

Składniki

  • biszkopty podłużne lady fingers 200 g
  • espresso 250 ml
  • likier amaretto 60 ml
  • Mascarpone 500 g
  • jajka wiejskie duże 3 szt.
  • cukier drobny 4 łyżki
  • kakao 2 łyżki
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tiramisu

Przygotowanie

  1. Napar z kawy przelać do płaskiego naczynia, wystudzić i dodać likier. Jajka sparzyć gorącą wodą. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka umieścić w misce i ubić z 3 łyżkami cukru na bardzo sztywną, jasną masę. Kiedy masa będzie dobrze ubita, partiami dodawać ser mascarpone i krótko miksować do połączenia się składników. Pianę z białek ubić na sztywno z 1 łyżką cukru. Stopniowo dodawać pianę do gotowej masy serowej i krótko zmiksować na wolnych obrotach. Kawałki biszkoptów maczać na krótką chwilę w naparze kawowym i ułożyć na dnie pucharków. Oprószyć kakao i dodać porcję masy serowej. Ponownie ułożyć nasączone biszkopty, posypać kakao i dodać masę serową. Warstwy układać, aż do wyczerpania składników. Wierzch powinna stanowić masa serowa. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem obficie posypać gorzkim kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń