Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 5058
Dodano: 26.09.2013
Odsłon: 25736
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodawać kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym. Dodać ojej i wodę i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 20x35cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać przygotowaną masę i wyrównać powierzchnię.
Piec w temperaturze 175°C przez ok 30–35 minut, do suchego patyczka, po tym czasie wyjąć i ostudzić. Zimny przekroić na pół.
Masa kokosowa: w rondelku zagotować 2,5 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wsypać wiórki kokosowe, cukier i masło. Wymieszać dokładnie, gotować do rozpuszczenia masła i cukru. Wlać resztę mleka z mąką ziemniaczaną i gotować, stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.
Masa toffi: masło ubić mikserem na jasną i puszystą masę. Partiami dodawać masę krówkową, cały czas miksując. Jeśli masa będzie wydawać się zbyt rzadka, należy ją na chwilę włożyć do lodówki, do lekkiego stężenia. Uniknie się wtedy ‘spłynięcia’ masy z biszkoptu.
Blat biszkoptu włożyć do blaszki, w której był pieczony. Na niego wyłożyć masę kokosową (gorącą), przykryć drugim i lekko docisnąć. Gotową masę toffi wyłożyć na wierzch drugiego blatu biszkoptu. Posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy ciasto wystygnie (masa kokosowa) Wsadzić do lodówki i schłodzić. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 26 września 2013Zgłoś do usunięcia
Połączenie smaków zasługuje na "kciuka"4 Kto głosował? | Odpowiedz

gogusia 26 września 2013Zgłoś do usunięcia
Wygląda pysznie :))) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz