Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik nie jest wymyślny, ani trudny. Bez kłopotu poradzą sobie z nim nawet osoby dopiero rozpoczynające przygodę kulinarną.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11404
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1220
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11927
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1989
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11404
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1220
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11927
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1989
Składniki
Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Dół wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno mikserem. Dodać cukier i nadal ubijać dodając po jednym jajku. Gdy masa wyraźnie powiększy objętość, dodać dwie łyżki wody. Następnie przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać do masy. Przelać do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. Zostawić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż do wystudzenia.
Galaretkę rozpuścić w dwóch szklankach przegotowanej, gorącej wody. Wystudzić. Włożyć do lodówki. Gdy zacznie tężeć, połączyć ją bardzo starannie z jogurtem. Gdyby całość była rzadka, dać jeszcze na chwilę do lodówki. Torcik przekroić i przełożyć kremem w środku i z wierzchu. Do kremu w środku można dodać plasterki pokrojonego banana. Można też posmarować boki ciasta. Tylko wtedy trzeba oszczędnie gospodarować kremem.