Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki biszkopt i delikatny lekki krem śmietankowy z mascarpone to coś co moja rodzinka lubi najbardziej. Torcik przygotowałam dla wnuczki na jej kolejne urodziny. Polecam
mikser, łyżka drewniana, tortownica, szklanka, miska,
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 142
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 142
Składniki
Biszkopt; Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, cały czas ubijając dodawać na przemian żółtka z cukrem. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie łyżką drewnianą połączyć z masą jajeczną ( już nie miksując). Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 min. a najlepiej( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na 3 blaty. Krem śmietankowy z mascarpone; Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru , pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera i dodać śmietan fix . Część ubitej śmietany przełożyć do mniejszego naczynia i zmiksować z serkiem mascarpone, następnie połączyć z pozostałą ubitą śmietaną i krem gotowy . Składane tortu; Spód biszkoptu ułożyć na paterze, następnie nasączyć ponczem, posmarować dżemem truskawkowym i nałożyć cześć kremu śmietankowego z mascarpone, zakryć drugim blatem, ponownie nasączyć ponczem i posmarować dżemem , nałożyć część kremu i zakryć ostatnim 3 blatem lekko docisnąć. Cały tort łącznie z górą posmarować kremem śmietankowym z mascarpone , boki tortu obłożyć wiórkami kokosowymi. Gorę udekorować rozetkami z kremu oraz truskawkami i perełkami cukrowymi. Włożyć do lodówki co najmniej na 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego Rada; Czas przygotowania tortu około 120 minut, czas pieczenia biszkoptu 40 minut + czas chłodzenia co najmniej 3 godziny, boki tortu przed obłożeniem wiórkami możemy wysmarować kremem śmietankowym z mascarpone lub kremem maślanym, tortownica o średnicy 25 cm.
Tort gotowy do podania.
Składanie tortu.
Tort po dekoracji.