Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki biszkopt i delikatny lekki krem śmietankowy z mascarpone to coś co moja rodzinka lubi najbardziej. Torcik przygotowałam dla wnuczki na jej kolejne urodziny. Polecam
mikser, łyżka drewniana, tortownica, szklanka, miska,
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5637
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 83
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 530
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1401
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5637
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 83
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 530
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1401
Składniki
Biszkopt; Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, cały czas ubijając dodawać na przemian żółtka z cukrem. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie łyżką drewnianą połączyć z masą jajeczną ( już nie miksując). Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 min. a najlepiej( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na 3 blaty. Krem śmietankowy z mascarpone; Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru , pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera i dodać śmietan fix . Część ubitej śmietany przełożyć do mniejszego naczynia i zmiksować z serkiem mascarpone, następnie połączyć z pozostałą ubitą śmietaną i krem gotowy . Składane tortu; Spód biszkoptu ułożyć na paterze, następnie nasączyć ponczem, posmarować dżemem truskawkowym i nałożyć cześć kremu śmietankowego z mascarpone, zakryć drugim blatem, ponownie nasączyć ponczem i posmarować dżemem , nałożyć część kremu i zakryć ostatnim 3 blatem lekko docisnąć. Cały tort łącznie z górą posmarować kremem śmietankowym z mascarpone , boki tortu obłożyć wiórkami kokosowymi. Gorę udekorować rozetkami z kremu oraz truskawkami i perełkami cukrowymi. Włożyć do lodówki co najmniej na 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego Rada; Czas przygotowania tortu około 120 minut, czas pieczenia biszkoptu 40 minut + czas chłodzenia co najmniej 3 godziny, boki tortu przed obłożeniem wiórkami możemy wysmarować kremem śmietankowym z mascarpone lub kremem maślanym, tortownica o średnicy 25 cm.
Tort gotowy do podania.
Składanie tortu.
Tort po dekoracji.