Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-07-2024
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon truskawkowy. Torcik ma kilka smacznych warstw i struktur. To rewelacyjny deser na ciepłe dni.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9781
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4501
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9781
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4501
Składniki
Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagniatam w kulkę, zawijam w folię i odkładam do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowuję ciasto na średnicę 24 cm i wykładam na dno tortownicy (dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Ciasto piekę 18-20 minut w 180 stopniach, aż lekko się zarumieni. Wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie przygotowuję warstwę migdałową.
Białka ubijam. W trakcie ubijania dodaję powoli cukier i cały czas ubijam, jak na bezę, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaję mielone migdały i mieszam delikatnie łopatką do połączenia się składników. Masę migdałową wykładam na upieczone kruche ciasto (rozbiłam to przez worek cukierniczy, żeby uzyskać ładny wzór) i wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Następnie wyciągam tortownicę z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Teraz mogę przygotować krem.
Śmietankę ubijam w wąskim naczyniu. Do miski przekładam mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy, dodaję ubitą śmietankę i całość miksuję do połączenia się składników i nabrania kremowej konsystencji. Truskawki kroję w paseczki lub kostkę. Kilka zostawiłam do dekoracji. Krem i pokrojone truskawki wykładam na masę migdałową. Technika dowolna ;) To znaczy – możecie wyłożyć najpierw krem i wcisnąć w to truskawki. Możecie wymieszać truskawki z kremem i wyłożyć na migdałowy spód. Ja wybrałam opcję pośrednią. Połowę kremu zostawiłam na boczki, które „wycisnęłam” workiem cukierniczym, bez tylki. A połowę kremu wymieszałam z truskawkami i wyłożyłam na środek tortu. Resztę „czystego” kremu wyłożyłam na górę, a na to ozdobnie truskawki. Na koniec starłam kawałek czekolady. Torcik truskawkowo-migdałowy gotowy. Smacznego :)