Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt z dodatkiem suchego maku i masa czekoladowa z dodatkiem batonów Pawełek o smaku caffe latte. I do tego odrobina alkoholu.......
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 888
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1805
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6337
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 888
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1805
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6337
Składniki
Biszkopt. Całe jajka ubijamy z dwoma cukrami do białości. Do ubitych jajek porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z makiem, całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wysmarowanej 16 cm tortownicy, pieczemy w 180 C do przyrumienienia. Po około 20 minutach ciasto możemy sprawdzić patyczkiem. Gotowy biszkopt studzimy. Dobrze jest upiec go dzień wcześniej. Masa. Na małym ogniu w saganku rozpuszczamy, połamaną czekoladę ,Pawełki, cukier i mleko, nie dopuszczając do zagotowania.Lepiej jest dodać 60 g cukru, puder w miarę potrzeby możemy dodać na końcu. Masę studzimy często mieszając. Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie, potem osączyć na sitku. Orzechy posiekać. Masło, temperatura pokojowa, ucieramy stopniowo dodając masę czekoladową. Sprawdzić smak, pamiętając że dojdzie jeszcze alkohol i w miarę potrzeby dodać cukier puder. Następnie wlewamy alkohol, mieszamy łyżką, na koniec dodajemy bakalie.
Poncz. Zaparzamy 1 szklankę herbaty, lekko słodzimy i wciskamy do smaku sok z cytryny. Studzimy. Biszkopt kroimy na trzy blaty, każdy nasączamy ponczem i przekładny masą czekoladową. Ozdabiamy kolorowymi opłatkami i kwiatkami. Torcik schładzamy w lodówce.