Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielowarstwowy tort urodzinowy. Mieszanka smaków - czekolady, kawy, likieru Bailey's.
2 tortownice 26cm, 1 tortownica 20cm, mikser, rondelek, miski, termometr cukierniczy
Świąteczne smaki.
Odsłon: 88
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 53
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 96
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 189
Świąteczne smaki.
Odsłon: 88
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 53
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 96
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 189
Składniki
Krem z białej czekolady: Śmietanę kremówkę do białego kremu mocno podgrzać. Czekoladę połamać i umieścić w misie miksera. Zalać gorącą śmietaną i zostawić na ok. 1 minutę. Potem dokładnie wymieszać i ostudzić. Ostudzoną masę wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie zacząć miksować dodając schłodzony serek mascarpone. Krem wstawić do lodówki.
Biszkopty: Nagrzać piekarnik do 180 stopni, dwie tortownice ( średnica 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę bezglutenową przesiać. Odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier. Cały czas miksując dodawać po kolei po jednym żółtku. Przesianą mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej i mieszać delikatnie szpatułką, do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do jednej z tortownic i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić biszkopt do przestygnięcia. Potem wyjąć biszkopt z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Zimny biszkopt oddzielić nożem od formy. Biszkopt razem z formą odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. Zdjąć spód tortownicy. Biszkopt przeciąć na dwa równe blaty.
Potem w ten sam sposób upiec ciemny biszkopt.
Żelka: Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć dokładnie folią spożywczą, boki i dno.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, potem odcisnąć. Umieścić w rondelku i podgrzać. Do rozpuszczonej żelatyny wlać likier i wymieszać. Powstałą masę przelać do przygotowanej formy. Zostawić do ostudzenia, a potem wstawić do lodówki do stężenia, na co najmniej godzinę. Przed wyłożeniem na tort wyjąć razem z folią z tortownicy.
Krem kawowy: Kremówkę ubić z 10g cukru i cukrem waniliowym na sztywno i wstawić do lodówki.
Żelatynę namoczyć, potem wycisnąć. Jajko, wodę i pozostałe 40g cukru podgrzać w rondelku, cały czas mieszając, do 80 stopni (sprawdzić termometrem). Dodać kawę rozpuszczalną i wymieszać. Przelać do miski miksera. Dodać odciśniętą żelatynę. Ponownie dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia (ok. 10-15 minut). Potem zacząć ubijać na niskich obrotach miksera dodając ubitą śmietanę. Wstawić do lodówki.
Pierwszy ciemny blat położyć na paterze, zacisnąć obręcz tortownicy. Nasączyć likierem, wyłożyć połowę białego kremu. Przykryć pierwszym jasnym blatem, nasączyć. Nałożyć połowę kremu kawowego. Przykryć drugim ciemnym biszkoptem. Nasączyć i wyłożyć połowę pozostałego białego kremu. Na krem wyłożyć żelkę. Razem z folią odwrócić ją do góry nogami i położyć na kremie. Usunąć folię. * Żelkę przykryć dokładnie pozostałym białym kremem. Położyć ostatni jasny biszkopt. Wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Potem zdjąć obręcz. Posmarować wierzch i boki tortu, ozdobić kleksami i obsypać wiórkami czekoladowymi. Smacznego :) * Po nałożeniu żelki tort już zapewne wystaje poza obręcz, warto wtedy zapiąć drugą. :)