Do góry

Desery Przepis na:

tort bezowo-kawowy....

Przepis dnia 2013-11-17
tort bezowo-kawowy....

Autor:

Przepisów i artykułów: 518 Ocena: 17898

Dodano:

Odsłon: 64069

Tort jest przepyszny!!!!

Składniki

  • Blaty bezowe: 6 schłodzonych białek
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Krem: 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 250 ml schłodzonej śmietany kremówki (30%)
  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, przestudzić)
  • 2 łyżki cukru pudru
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blaty bezowe: Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia, narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po 1 łyżce cukru pudru. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Pianę delikatnie przełożyć na narysowane koła. Piec w rozgrzanym do 140°C piekarniku przez 1 godzinę (piekłam od razu na 2 blachach z włączonym termoobiegiem). Po upieczeniu blatów, lekko uchylić piekarnik i zostawić do wystygnięcia

  2. Krem kawowy: Serek mascarpone lekko ubić. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę, dodać cukier i wymieszać. Dodawać po 1 łyżce serka i delikatnie mieszać, na końcu dodać rozpuszczoną kawę, wymieszać. Masą przełożyć blaty bezowe. Tort można śmiało podawać od razu po wykonaniu, przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

izaa_a 11 stycznia 2014 Joanna ;) cieszę się że smakował i Tobie. Pozdrawiam i dziękuję za komentarz

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna_Z 10 stycznia 2014 Niedawno wypróbowałam ten przepis, wyszło wspaniałe i naprawdę bardzo pyszne. POLECAM :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 14 listopada 2013 uwielbiam takie torty, wystarczy jeden kawałek i jest się zasłodzonym :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 14 listopada 2013 Wspaniały tort, bezy robię często, gdy zostają białka, a Twój krem jest wspaniały, muszę koniecznie wykorzystać przepis :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń