Do góry

Desery Przepis na:

Tort bezowy z cytrusami

Przepis dnia 2020-01-14
Tort bezowy z cytrusami

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1774

Dodano:

Odsłon: 809

Ten tort kojarzy mi się z wakacjami! Cytrusy takie jak pomarańcze, kiwi czy nektarynki są wspomnieniem lata. Ten tort dedykowany jest wszystkim, którzy tęsknią za wakacjami! Kwaśne owoce przełamują słodycz bezowych blatów.

Składniki

  • Składniki na bezę: 6 białek, 1,5 szklanki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka soku z cytryny,
  • Składniki na krem: 500ml śmietanki 30%, 250g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru,
  • Ponadto: 2 duże pomarańcze, 6 kiwi, 1 nektarynka.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie kryształków. Dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz przesianą mąkę.

    Całość dzielimy na dwie równe części. Na pergaminie rysujemy dwa jednakowe okręgi (ok 27cm), na które wykładamy masę z białek. Piekarnik nastawiamy na 140oC i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100oC i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

  2. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.

    Masę nakładamy na bezę,a na nią kładziemy pokrojone w krostę owoce. Przykrywamy drugim blatem bezowym, na to masa oraz owoce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń