Do góry

Desery Przepis na:

Tort bezowy z kremem z mascarpone i czereśniami

Przepis dnia 2016-06-29
Tort bezowy z kremem z mascarpone i czereśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10127

Dodano:

Odsłon: 42705

przepyszny torcik, wbrew pozorom nie jest przesłodzony, czereśnie delikatnie przełamują słodki smak bezy. łatwy do przygotowania, naprawdę warto, bo rozpływa się w ustach ... :-)

Składniki

  • Blaty bezowe:
  • białko jaja 6 dużych (ok. 24 dag)
  • cukier 30 dag
  • sól szczypta
  • ocet 1 łyżeczka
  • Krem:
  • śmietanka 30% 400 ml
  • mascarpone 25 dag
  • cukier puder 2 pełne łyżki
  • czereśnie ok. 20 dag
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blaty bezowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Dużą blaszkę do piekarnika wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy ok. 21 - 23 cm. Jeśli nie zmieszczą się na jednej blasze, można przygotować dwie.
    Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać ocet i zmiksować.
    Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.
    Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. Jeżeli bezy pieczone są na dwóch osobnych blaszkach jedną wstawiamy na środkowy poziom, drugą na najniższy poziom piekarnika. W czasie suszenia blatów należy zmieniać poziomy co ok. 20 min. Blaty bezowe można upiec 2 dni przed przygotowaniem tortu i przechowywać je w suchym miejscu przykryte ręcznikami.

    Krem: Serek mascarpone i kremówka powinny być dobrze schłodzone.
    Wszystkie składniki umieścić w misce i ubić na sztywno.

    Na talerzu lub paterze położyć jeden blat bezowy, wyłozyć 1/2 kremu, ułozyć połowę czereśni (wczesniej umytych, przekrojonych na pół, wydrylowanych) lekko wcisnąć je w krem, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę kremu i ułozyć resztę czereśni. Wstawic do lodówki na kilka godzin.

  2. Smacznego :-)

  3. Torcik mozna przechowywac w lodówce 2-3 dni (o ile aż tyle przetrwa niezjedzony :-))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ski_ttles 24 lipca Robiłam już kilka razy bezę z tego przepisu i zawsze wychodziła krucha i sucha w środku, a ostatnio wyszła na zewnątrz chrupiąca i krucha, a w środku ciągnąca... Czemu? Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker 19 lipca 2016 Świetne ciasto! Przepis spodobał nam się tak bardzo, że zamieściliśmy go w naszym zestawieniu najlepszych, letnich ciast. https://smaker.pl/newsy-16-przepisow-na-pyszne-letnie-ciasta,1899218,a,.html

Wielkie dzięki za jego dodanie :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń