Do góry

Desery Przepis na:

Tort brzoskwiniowy

Tort brzoskwiniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 1329

Dodano:

Odsłon: 264

Biszkopt przełożony musem brzoskwiniowym i kremem budyniowym z mascarpone.

Składniki

  • Jajka 6 szt.
  • Mąka tortowa 150 g
  • Cukier biały 150 g
  • Budyń waniliowy 1 opakowanie 40 g
  • Mleko 400 ml
  • Cukier puder 2 łyżki
  • Mascarpone 250 g
  • Puszka brzoskwiń około 800 g
  • Galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie 40 g
  • Żelatyna 2 łyżeczki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort brzoskwiniowy

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.

  2. Do białek wsypywać powoli cukier, ciągle ubijając.

  3. Do piany dodać żółtka i dokładnie zmiksować.

  4. Mąkę przesiać, wsypać do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką.

  5. Masę przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy około 22 cm.

  6. Biszkopt piec w piekarniku z włączonym termoobiegiem w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

  7. Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

  8. Budyń ugotować w 400 ml mleka i odstawić do wystudzenia.

  9. Sok z brzoskwiń przelać do garnka, podgrzać i rozpuścić w nim galaretkę oraz żelatynę i odstawić do wystudzenia.

  10. Brzoskwinie zmiksować, dodać do wystudzonego soku, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 60 minut lub do zamrażarki na około 15 minut, aby mus dobrze się schłodził. Co jakiś czas należy mus mieszać i sprawdzać, czy nie zaczyna tężeć.

  11. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty.

  12. Dolny blat włożyć na dno torownicy, w której był pieczony.

  13. Zalać schłodzonym tężejącym musem brzoskwiniowym.

  14. Położyć środkowy blat i delikatnie docisnąć, aby cały zanurzył się w musie.

  15. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, aby mus całkowicie stężał.

  16. Ostry nóż zanurzyć na około 30 sekund we wrzątku, a następnie oddzielić nim biszkopt z musem od brzegów tortownicy.

  17. Zdjąć obręcz, a następnie ostrożnie zdjąć ciasto z dna tortownicy.

  18. Budyń zmiksować z cukrem pudrem i mascarpone.

  19. Masę budyniową przygotowaną w poprzednim etapie podzielić na pół.

  20. Połowę masy wyłożyć na biszkopt wyjęty wcześniej z tortownicy.

  21. Na wierzch położyć trzeci blat.

  22. Na bokach i wierzchu tortu rozprowadzić drugą część masy, pozostawiając opcjonalnie około 3/4 szklanki masy do dekoracji.

  23. Tort wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby biszkopt mógł zmięknąć od masy budyniowej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń