Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowo-orzechowy

Tort czekoladowo-orzechowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 604

Dodano:

Odsłon: 485

Biszkopt o smaku orzechów laskowych przełożony puszystym kremem czekoladowym. Z dodatkiem dżemu malinowego na przełamanie smaku. :)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki z orzechów laskowych (drobno zmielonych orzechów laskowych)
  • Krem czekoladowy:
  • 600 g śmietanki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • Dodatkowo:
  • ok. 100 g dżemu malinowego
  • 0,5 szklanki wody wymieszane z 2 łyżkami rumu do nasączenia biszkoptu
  • polewa czekoladowa, orzechy, ozdoby z czekolady do ozdobienia tortu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort czekoladowo-orzechowy

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Ubić jajka, dodawać stopniowo cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Wsypać przesiane mąki w trzech partiach, miksując na wolnych obrotach miksera. Masę przełożyć do okrągłej formy (średnica ok. 20 cm), wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez 30-35 minut. Spuścić na podłogę i odstawić do otwartego piekarnika do przestygnięcia. Zdjąć rant, odwrócić biszkopt i zostawić go do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej kroi się na drugi dzień.

  2. Krem czekoladowy:
    Śmietankę podgrzać w rondelku, aż będzie gorąca. Zdjąć z palnika, wsypać połamane czekolady, odczekać minutę. Dokładnie i energicznie wymieszać. Przelać do miski, w której będzie ubijany kem. Włożyć do lodówki na noc. Następnego dnia ubić (krem ma być puszysty i lekki).

  3. Składanie:
    Biszkopt przekroić na 3 blaty. Położyć jeden na paterze, nasączyć 1/3 wody z alkoholem, posmarować dżemem, wyłożyć 1/4 kremu. Położyć drugi blat, nasączyć, posmarować 1/4 kremu. Położyć trzeci blat, nasączyć, resztę kremu rozsmarować na wierzchu i po bokach tortu. Ozdobić według uznania. Tort wstawić do lodówki na noc, podać na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń