Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio przygotowałam na urodziny tort kokosowy. Wszyscy lubimy to, co kokosowe, więc tort kokosowy był dobrym wyborem. Upiekłam do niego sprawdzony blat kokosowy oraz biszkopt i zrobiłam masę mascarpone również sprawdzoną i często wykorzystywaną przeze mnie do różnych deserów tortów i ciast. Zapraszam po przepis. Blaty pieczone w tortownicy o średnicy 23 centymetry.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 173
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2451
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 173
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2451
Składniki
Pieczemy blat kokosowy: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli Do ubitych białek dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści Do ubitej piany z cukrem dosypujemy przesianą mąkę i wiórki i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki Tortownicę ( u mnie 23 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę. Wyrównujemy Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 25-30 minut Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Odpinamy obręcz i blat przenosimy na kratkę do wystudzenia
Pieczemy biszkopt: Całe jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę Do ubitej masy przesiewamy etapami oba rodzaje mąki ( wcześniej je mieszam ) i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( boki również ) i pieczemy ok 45-50 minut w 170 stopniach Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty. Zwykle ścinam cieniutko górę biszkopta, aby tort w środku był jasny i równy, a dopiero potem przekrawam na blaty
Przygotowujemy masę kokosową do przełożenia blatów: W misce miksera ubijamy na sztywno śmietankę dodając do niej cukier puder i śmietan-fix Gdy śmietana jest już ubita zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce serka aby połączył się ze śmietaną. Miksujemy, aż masa będzie gładka Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy
Przekładamy blaty przygotowaną masą : biszkopt-masa-blat kokosowy-masa i biszkopt. Blaty biszkoptowe przed przełożeniem możemy delikatnie nasączyć np wodą z cytryną i cukrem lub syropem z mandarynek czy ananasów z puszki. Przełożony tort wkładamy do lodówki i przygotowujemy w tym czasie śmietanę do obłożenia wierzchu tortu.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Boki i wierzch tortu równo smarujemy ubitą śmietanką. Boki obsypujemy wiórkami. Wierzch dowolnie dekorujemy
Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin