Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4113
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73455
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 553
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15637
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4113
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73455
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 553
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15637
Składniki
Mak mieszamy z bulka dodajemy ubitych na parze 6 jajek ze szklanka cukru, nastpnie mieszamy dokladnie i dodajemy olejek. Mozna ewentualnie dodac bakalie wg uznania.
Pieczemy baze tortu w wysmarowanej i wysypanej kasza manna tortownicy o srednicy 25 cm. Ok 1 godzine w 180 stopniach.
Krem: 2 jajka roztrzepujemy razem z mlekiem i szklanka cukru i gotujemy na malutkim ogniu az do zagotowania. Nalezy bardzo ostroznie mieszac aby jajko sie nie scielo osobno. Przelewamy przez sitko i dstawiamy do ostygniecia.
Kiedy baza tortu jest upieczona i baza do kremu ostygnieta, ucieramy ja z maslem na srednich obrotach uwazajac zeby sie nie zwazylo. Mase jajeczna ododajemy po jednej lyzce do masla. Do kremu mozna dodac kakao lub np sok z cytryny w zaleznosci jaki chcemy uzyskac smak.
Baze trotu przekrajamy na trzy czesci, nasaczamy likierem i smarujemy kremem. Ozdabiamy wg uznania.