Do góry

Desery Przepis na:

Tort makowy z kremem kawowym i jeżynami leśnymi udekorowany kremem maślanym

Tort makowy z kremem kawowym i jeżynami leśnymi udekorowany kremem maślanym

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 225

Dodano:

Odsłon: 148

Tort z okazji rocznicy ślubu ozdobiony złotymi inicjałami jubilatów.

Składniki

  • Biszkopt makowy o średnicy 24 cm:
  • 10 jaj
  • 400 g zmielonego maku
  • 1/2 szklanki mąki pszennej typ 405
  • 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
  • paczka proszku do pieczenia bio na 1/2 kg mąki
  • 2 szklanki cukru
  • aromat migdałowy
  • szczypta soli
  • Krem kawowy z jeżynami:
  • 500g masła
  • 500ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki mleka do rozpuszczenia kawy
  • 1,5l leśnych jeżyn
  • Ganasz:
  • 200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
  • 200 g gorzkiej czekolady minimum 60%
  • łyżka masła
  • Poncz:
  • 500 ml świeżo zaparzonej kawy
  • 100 ml amaretto
  • barwniki spożywcze, jadalny złoty pyłek
  • tylki do kwiatków i listków
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Tort makowy z kremem kawowym i jeżynami leśnymi udekorowany kremem maślanym

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu:
    w misce mieszam mak z mąką, skrobią i proszkiem do pieczenia.

  2. W dzieży robota planetarnego końcówką rózga ubijam białka ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo wsypuję cukier.

  3. Ciągle ubijając dodaję po jednym żółtku.

  4. Po dodaniu wszystkich żółtek powstanie kogel-mogel.

  5. Do masy jajecznej stopniowo wsypuję mak wymieszany z mąką, skrobią i proszkiem do pieczenia. Mieszam do połączenia składników silikonową łopatką.
    Masę przelewam do rantu i piekę w nagrzanym piekarniku do 190°C około 50-55 minut. Zawsze sprawdzam drewnianą wykałaczką.
    Upieczony biszkopt studzę w rancie na kratce kuchennej do następnego dnia.

  6. Biszkopt kroję na trzy blaty.

  7. Masło o temperaturze pokojowej miksuję końcówką rózga do zbielenia. Ciągle miksując stopniowo dodaję skondensowane mleko. Miksuję do uzyskania gładkiego puszystego kremu. 1/3 białego kremu odkładam do dekoracji.
    Do reszty kremu miksując dodaję kawę rozpuszczoną w mleku. Miksuję do połączenia obu mas i uzyskania jednolitego kremu.

  8. Przygotowanie ponczu:
    kawę mieszamy z amaretto.

  9. Składanie tortu:
    pierwszy blat nasączam ponczem, smaruję kremem kawowym, posypuję jeżynami(lekko wciskam krem). Z drugim blatem postępujemy analogicznie. Wierzch tortu cienko smaruję resztą kawowego kremu. Tort wstawiam na 2-3 godziny do lodówki. Schłodzony tort wyjmuję z lodówki.
    Przyrządzenie ganaszu. Śmietanę podgrzewam, ale nie zagotowuję. Do gorącej śmietany dodaję pokruszoną czekoladę. Mieszam, dodaję miękkie masło. Mieszam do uzyskania gładkiej lśniącej masy. Ganaszem pokrywam tort. Odrobinę ganaszu przekładam do woreczka cukierniczego z okrągłą tylką i rysuję inicjały. Tort odstawiamy do lodówki, aby zastygł ganasz.

  10. Pozostały krem maślany barwię na kilka kolorów i przy pomocy tylek tworzę na torcie kwiatki. Inicjały maluję złotym pyłkiem za pomocy małego pędzelka cukierniczego. Tort ponownie odstawiamy do lodówki do zastygnięcia dekoracji.

  11. Cały tort,

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń