Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny, biały biszkopt. Lekki krem o smaku milky way i brzoskwinie z syropu ... Tort idealny dla dzieci i nie tylko :-)
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 879
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 137
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3756
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 169
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 879
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 137
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3756
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 169
Składniki
Biszkopt i masę kremową do schłodzenia przygotowuję dzień wcześniej. Biszkopt: Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (średnica 26cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 - 40 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu blachę z biszkoptem upuścić na podłogę z wysokości 40-50 cm i pozostawic do wystudzenia. Krem: Śmietankę przelać do garnka, wstawic na najmniejszy palnik, dodac pokrojone na małe kawałki batoniki. Całośc podgrzewać kilka minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do rozpuszczenia batoników. Nie doprowadzić do wrzenia. Wystudzić i wstawic do lodówki na min. 12 godz (najlepiej całą noc). W dniu składania tortu: Biszkopt nalezy przekroić wzdłuż na 3 blaty. śmietankę z rozpuszczonymi batonikami ubić na sztywny krem. Żelatynę rozpuścić w gorącej (nie wrzącej) wodzie (1/4 szkl.), lekko przestudzić. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w małą kostkę. Do ubitego kremu dodać przestudzoną ale nadal płynną żelatynę, krótko zmiksować do połączenia składników. Dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać. Na paterę położyć biszkopt, nasączyć 1/3 ponczu, wyłozyć 13 kremu, wyrównać. Połozyć kolejny blat biszkoptu, nasączyć ponczem, wyłożyć drugą część kremu, wyrównać. Nas koniec wyłożyć ostatni blat biszkoptu. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Boki obłozyć biszkoptami (mozna obwiązać wstążką żeby lepiej się trzymały) a wierzch dowolnie udekorować brzoskwiniami.
Tort należy schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc) i przechowywać go później również w lodówce. Smacznego :-)