Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny tort składający się z biszkoptu i kremu kawowego nasączony kawą . Uczta dla podniebienia dla miłośników kawy . Tort zrobiony na 85 urodziny .
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 200
Przepis dnia
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 3825
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 43
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3304
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 200
Przepis dnia
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 3825
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 43
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3304
Składniki
Biszkopt Żółtka oddziel od białek . Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i cukrem , dodając po jednym żółtku , następnie olej ,mąkę z proszkiem i kawą . Wymieszaj delikatnie . Silikonową tortownicę o średnicy 26 cm posmaruj cienko olejem i przelej biszkopt . Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piecz 25 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekrój na 3 blaty i każdy z nich nasącz naparem z kawy .
Z 1 litra mleka odlej szklankę mleka , pozostałe mleko zagotuj . W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrem , cukrem waniliowym , kawą , obiema mąkami i pozostałym mlekiem . Masę jajeczną wlewamy na gotujące mleko , gotujemy budyń . Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wystygnięcia . Miękkie masło ucieramy na puszystą masę , dodając po łyżce zimnego budyniu , ucieramy puszysty krem .
Z kremu zostawiamy 3-4 łyżki do dekoracji . Pozostały krem dzielimy na 3 części. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy naparem i smarujemy jedną częścią kremy i tak postępujemy z pozostałymi biszkoptami i kremem . Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki kremu , cześć kremu przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch . Dekorujemy dowolnie ja użyłam na wierzch mini biszkopty , boki obsypałam zmielonymi herbatnikami . Tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc .