Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 02-03-2014
Mój pierwszy tort :) Wyszedł rewelacyjnie i wszystkim smakował :)
Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65097
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 619
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 5805
Chcesz przygotować obiad na niedzielę, który nie tylko zachwyci wszystkich do...
Odsłon: 661
Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65097
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 619
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 5805
Chcesz przygotować obiad na niedzielę, który nie tylko zachwyci wszystkich do...
Odsłon: 661
Składniki
Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dokładnie zmiksować. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wylać na tortownicę o średnicy 27 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa krążki.
Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dokładnie zmiksować. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać. Masę wylać na tortownicę o średnicy 27 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa krążki.
Krem. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Krem podzielić na pięć części.
Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w drobną kostkę. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Przełożenie: biszkopt jasny - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt kakaowy - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt jasny - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt kakaowy - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń. Boki tortu posmarować pozostałym kremem i obsypać uprażonymi wiórkami. Wierzch posypać płatkami migdałów. Smacznego :)