Do góry

Desery Przepis na:

Tort Raffaello

Tort Raffaello

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 2282

Dodano:

Odsłon: 8668

Mocno kokosowy, z ogromną ilością bitej śmietany i gorzkiej czekolady. I przy tym - UWAGA! - wcale nie słodki!

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od upieczenia kokosowych blatów. Pamiętajcie, że podane wyżej składniki są na JEDEN blat kokosowy. Ja upiekłam trzy i składniki na masę są podane na trzy blaty. :) Trochę to skomplikowane, ale wierzę, że to ogarniecie. :P
    Okej, wracając do pieczenia blatów... Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, dokładnie miksujemy, następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy łyżką. Przelewamy do brytfanny, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni) na około 15-20 minut.
    Blatów pieczemy tyle, ile nam się podoba.

  2. Kiedy wystygną bierzemy się za robienie masy. Ubijamy śmietanę 36%(!) razem z cukrami wanilinowymi. ( jeden cukier na pół litra śmietany). Ubijamy do momentu kiedy będzie mocno gęsta i hmm matowa, nie lśniąca. Śmietanę w garnku dzielimy na 4 części. Składamy: blat kokosowy, pierwsza część śmietany i na to ścieramy gorzką czekoladę,potem nakładamy kolejny blat, śmietanę i startą czekoladę. Pozostała część śmietany ma służyć do dekoracji, a dekorować należy według własnego "widzimisie". ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń