Do góry

Desery Przepis na:

Tort serowo - biszkoptowy z pianką

Tort serowo - biszkoptowy z pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24919

Dodano:

Odsłon: 11416

Dzisiaj zapraszam na finezyjny torcik, który wprost rozpływa się w ustach. Delikatny sernik na zimno ułożony na mięciutkim biszkopcie, wieńczy lekka pianka wiśniowa w polewie czekoladowej. Każda warstwa tortu dostarcza smakowitych wrażeń naszym kubkom smakowym. Torcik jest idealny jako deser lub ciasto na specjalne okazje.

Składniki

  • SERNIK NA ZIMNO:
  • 700 g tłustego twarogu
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • BISZKOPT:
  • 5 łyżek mąki
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ziarenka wanilii
  • PIANKA BIAŁKOWA:
  • 5 białek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • POLEWA:
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru wiśniowego
  • 2 łyżki śmietanki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. BISZKOPT. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę*, do której dodajemy porcjami cukier, po 1 żółtku, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ziarenka wanilii. Ciasto przelewamy do tortownicy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 30 minut.
    *Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. SERNIK NA ZIMNO. Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa, a następnie ucieramy go z cukrem pudrem. Masło ucieramy z żółtkami na puszystą masę i dodajemy ją do masy serowej wraz z ostudzoną galaretką rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Masę dokładnie mieszamy, układamy ją na ostudzonym biszkopcie i wstawiamy do lodówki do odpowiedniego stężenia (na na około 3 godziny).

  3. PIANKA BIAŁKOWA. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której pod koniec dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Do ubitej masy wlewamy powoli galaretkę wiśniową rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Piankę białkową wykładamy na zgęstniały sernik i wstawiamy na około 1 godziną do lodówki.

  4. POLEWA CZEKOLADOWA. Masło, kakao, cukier puder, likier wiśniowy i śmietankę dodajemy do rondelka, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Gotową masę wylewamy za pomocą łyżki na zgęstniałą piankę białkową i odstawiamy do stężenia.

  5. Tort możemy przygotować także bez polewy czekoladowej. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 19 stycznia 2018 Oj finezyjny on jest....finezyjny Kasiu:)Taki serowy to wprost stworzony dla mnie!Jak zwykle u Ciebie super przepis i super fotka:) Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 19 stycznia 2018 no nieee...jakie pyszności...obśliniłam się i to na noc tak dręczysz:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń