Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na finezyjny torcik, który wprost rozpływa się w ustach. Delikatny sernik na zimno ułożony na mięciutkim biszkopcie, wieńczy lekka pianka wiśniowa w polewie czekoladowej. Każda warstwa tortu dostarcza smakowitych wrażeń naszym kubkom smakowym. Torcik jest idealny jako deser lub ciasto na specjalne okazje.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2289
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1414
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 521
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3572
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1257
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2289
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1414
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 521
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3572
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1257
Składniki
BISZKOPT. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę*, do której dodajemy porcjami cukier, po 1 żółtku, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ziarenka wanilii. Ciasto przelewamy do tortownicy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 30 minut. *Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
SERNIK NA ZIMNO. Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa, a następnie ucieramy go z cukrem pudrem. Masło ucieramy z żółtkami na puszystą masę i dodajemy ją do masy serowej wraz z ostudzoną galaretką rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Masę dokładnie mieszamy, układamy ją na ostudzonym biszkopcie i wstawiamy do lodówki do odpowiedniego stężenia (na na około 3 godziny).
PIANKA BIAŁKOWA. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której pod koniec dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Do ubitej masy wlewamy powoli galaretkę wiśniową rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Piankę białkową wykładamy na zgęstniały sernik i wstawiamy na około 1 godziną do lodówki.
POLEWA CZEKOLADOWA. Masło, kakao, cukier puder, likier wiśniowy i śmietankę dodajemy do rondelka, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Gotową masę wylewamy za pomocą łyżki na zgęstniałą piankę białkową i odstawiamy do stężenia.
Tort możemy przygotować także bez polewy czekoladowej. Życzę smacznego! :)