Do góry

Desery Przepis na:

Tort śmietanowo - brzoskwiniowy

Tort śmietanowo - brzoskwiniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 3678

Dodano:

Odsłon: 827

Bardzo smaczny, prosty tort.

Składniki

  • 9 jajek,
  • 3 szklanki mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 4 łyżki kakao,
  • puszka brzoskwiń,
  • 400 g śmietanki kremówki,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • biała czekolada,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • pomarańczowy kokos,
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tort śmietanowo - brzoskwiniowy

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt I: Z 3 jajek oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, dodać 0,5 szklanki cukru dalej ubijać, dodać szklankę mąki wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia, dodać żółtka. Wszystko wymieszać. Wylać do tortownicy. Piec ok. 25 min.

  2. Upiec biszkopt II : analogicznie do 1.

  3. Upiec biszkopt III: analogicznie do 1 i 2 ale dodać też kakao.

  4. Zrobić masę: Śmietankę ubić, pod koniec dodać cukier puder, rozpuszczoną i ostudzoną w kąpieli wodnej czekoladę, żelatynę rozpuszczoną 5 łyżkach gorącej wody.

  5. Brzoskwinie pokroić w mniejsze kawałki.

  6. Biszkopt nr 1 nasączyć sokiem z brzoskwiń, wymieszanym z odrobiną wody. Wyłożyć 1/3 masy. Na masę kłaść kawałki brzoskwiń, przykryć biszkoptem kakaowym, nasączyć sokiem z wodą, wyłożyć kolejną 1/3 część masy, znów ułożyć brzoskwinie, przykryć biszkoptem, nasączyć sokiem z wodą. Wierzch oraz boki wysmarować pozostałą masą. Boki posypać kokosem i dowolnie ozdobić wierzch tortu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń