Do góry

Desery Przepis na:

tort w starym stylu

tort w starym stylu

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 18793

Dodano:

Odsłon: 12560

mój ulubiony tort z milionem kalorii ;)))

Składniki

  • Biszkopt: 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • Krem: 5 żółtek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 1/3 szkl mleka do rozrobienia mąki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • dodatkowo dżem do przełożenia tortu
  • nasączenie: ja robię na oko ;) całości ma być szklanka (250ml)
  • wódka
  • woda,
  • sok z cytryny
  • cukier.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy razem wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to już robię łyżką.

    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy; papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 ºC około 30-35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

    Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone ...

  2. krem: żółtka ucieramy z cukrem tak mniej więcej bo cukier nie musi się do końca rozpuścić. Mąkę rozrobić w 1/3 szkl mleka. Całą szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Wlać rozrobioną mąkę do gotującego mleka i chwile podgotować na małym ogniu ciągle mieszając. Odstawić na 5 minut.

    Kiedy nam już chwilkę przestygnie wlewamy masę z żółtek i mieszamy. Gotujemy ok 7 minut na małym ogniu ciągle mieszając, należy uważać żeby nie przypalić. Powstanie nam gęsty budyń. Wystudzić (to bardzo ważne, żeby było zimne; ja biszkopt jak i tą masę zawsze robię dzień wcześniej)

    Połączyć z miękkim masłem. Ja swój krem podzieliłam na 2 części jedną zostawiłam taką jak jest a do drugiej dodałam kakao i kawę, bardzo dobry jest również z sokiem z cytryny.

  3. Zazwyczaj biszkopt dzielę na trzy części tym razem przekroiłam na cztery. Nasączamy płaty biszkoptu, przekładamy kremem, dowolnie dekorujemy i wstawiamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 27 listopada 2013 pisalam juz na FB, tort zarabisty czestuje sie ...oczami,pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 listopada 2013 Super, cudnie wygląda, pysznie smakuje i w dobrym stylu :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń