Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienny tort orzechowo-kawowy przełożony jabłkami. Wierzch wykonany z czekoladowego ganaszu. Tort wykończyłam błyszczącym czerwonym pyłkiem, który naniosłam ręcznym aerografem. Wierzch udekorowałam lekkim kremem bezowym.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 608
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 931
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 608
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 931
Składniki
W misce mieszam orzechy, kaszkę, skrobię i proszek do pieczenia.
Białka ubijam na sztywno końcówką rózga w dzieży robota planetarnego. Stopniowo dosypuję cukier, chwilę ubijam. Do sztywnych białek dodaję po jednym żółtku.
Ubijam do uzyskania tzw. kogla mogla.
Do masy jajecznej wsypuję stopniowo orzechy wymieszane z kaszką, skrobią i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszam łopatką silikonową.
Masę przelewam do rantu i piekę w nagrzanym piekarniku do 175°C około 35 minut. Upieczony biszkopt studzę na kratce kuchennej.
Analogicznie jak biszkopt orzechowy wykonujemy biszkopt kawowy. Zamiast orzechów i kaszki dodajemy wymieszaną mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia i kawą.
Ostudzone biszkopty kroję każdy na 2 blaty.
Do rozprażonych, gorących jabłek dodaję cynamon, kardamon i agar. Dokładnie mieszam i prażę 3-4 minuty.
Krem bezowy : Z wody i cukru gotuję syrop. Gdy syrop zaczyna się gotować ubijam na sztywno białka z cream of tartar w dzieży robota planetarnego końcówką rózga. Syrop gotuje do temperatury 120°C.
Ciągle miksując do sztywnych białek cienką strużką wlewam syrop.
Po dodaniu całego syropu ubijam jeszcze 15-20 sekund. Krem jest puszysty, lekki, lśniący i trzyma formę.
W rondelku podgrzewam śmietankę, dodaję kawałki czekolady. Mieszam aż czekolada się rozpuści. Następnie dodaję masło i mieszam do uzyskania gładkiej lśniącej masy.
Ciasto wyjmuję z rantu. Wierzch i boki pokrywam ganaszem, Wstawiam do lodówki.
Pyłek brokatowy mieszam w alkoholu i za pomocą ręcznego aerografu rozprowadzam po wierzchu i bokach tortu.
Krem umieszczam w worku cukierniczym z założoną tylką otwarta gwiazda i wykonuję na wierzchu tortu dekorację.
Bezową dekoracje delikatnie za pomocą ręcznego aerografu pokrywam pyłkiem brokatowym.
Na kremie za pomocą pęsety umieszczam cukrowe serduszka i na dole tortu cukrowe kryształki.
W rancie umieszczam biszkopt orzechowy. Przekładam gorącymi jabłkami, układam kolejny biszkopt. Wykładam kolejną warstwę jabłek. Układam biszkopt. Wylewam kolejną warstwę jabłek, przykrywam biszkoptem. Ciasto pozostawiam do wystudzenia i zimne wstawiam do lodówki.
Tort w przekroju.