Do góry

Desery Przepis na:

tort z kremem jeżynowym

tort z kremem jeżynowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 554 Ocena: 20009

Dodano:

Odsłon: 1573

torcik z lekkim kremem jeżynowym, bitą śmietaną oraz z mascarpone. Biszkopt tradycyjnie można upiec wcześniej. W zależności jak słodki lubimy krem też możemy dodać więcej cukru, najlepiej spróbować przed dodaniem żelatyny..

Składniki

  • biszkopt: 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 budynie śmietankowe
  • krem: 3 szkl jeżyn
  • 300 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremowej 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • nasączenie: 3/4 szkl przegotowanej wody
  • 2 łyżki cukru
  • sok wyciśnięty z cytryny
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
tort z kremem jeżynowym

Przygotowanie

  1. biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i budyń należy przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 35-40 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia

  2. krem: 2 szkl jeżyn przełożyć do garnuszka, zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Śmietankę ubić na sztywny krem i delikatnie wymieszać z mascarpone, dodać zmiksowane jeżyny oraz chłodną żelatynę. Wszystko razem dokładnie aczkolwiek delikatnie wymieszać.

  3. Biszkopt przekroić na 2 lub 3 blaty. Pierwszy blat położyć na paterze i nasączyć. Rozsmarować 3/4 kremu jeżynowego, posypać pozostałymi jeżynami. Przykryć kolejnym blatem lekko dociskając. Nasączyć i rozsmarować pozostały krem jeżynowy, dowolnie udekorować i włożyć do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń