Do góry

Desery Przepis na:

Tort z Oreo

Tort z Oreo

Autor:

Przepisów i artykułów: 285 Ocena: 1411

Dodano:

Odsłon: 294

Tort ze śmietaną, mascarpone i ciastkami Oreo.

Składniki

  • Jajka 3 szt.
  • Cukier biały 75 g
  • Mąka tortowa 75 g
  • Kakao naturalne 2 łyżeczki
  • Mascarpone 250 g
  • Śmietana 30% 500 ml
  • Cukier puder 1 łyżka
  • Dżem wiśniowy 4 łyżki
  • Ciastka Oreo 16 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort z Oreo

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy o średnicy około 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki lekko natłuścić.

  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

  3. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżeczce cukru, a następnie po jednym żółtku.

  4. Mąkę i kakao przesiać przez sitko i dodać do masy z jajek i cukru.

  5. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników i przełożyć do tortownicy.

  6. Piec przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  7. Biszkopt po upieczeniu wyjąć z tortownicy, oddzielić od papieru i pozostawić do wystudzenia.

  8. Wystudzony biszkopt przekroić w poprzek na dwie części.

  9. Schłodzoną śmietanę ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty.

  10. Dodać cukier puder oraz mascarpone i nadal ubijać do uzyskania gęstego kremu.

  11. 2/3 kremu odłożyć i wstawić do lodówki.

  12. Ciastka Oreo pokruszyć na małe kawałki i dodać do 1/3 kremu.

  13. Jedną część biszkoptu posmarować dżemem a następnie kremem z Oreo.

  14. Położyć na nim drugą część biszkoptu i delikatnie docisnąć.

  15. Pozostałą część kremu odłożoną do lodówki użyć do posmarowania góry i boków.

  16. Krem można wymieszać z dowolnym barwnikiem, użyć szprycy do ciast lub widelca do wykonania ozdób i wzorów.

  17. Tort najlepiej jest przygotować dzień przez podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń