Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i kolorowy tort z owocami
Biszkopt:
-1 szklankę mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki pszennej przesiać i wymieszać z drożdżami.
-Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
-Żółtka zmiksować z miodem.
-Połączyć całość i przelać do tortownicy o średnicy 18cm
-Biszkopt piec w 180 stopniach przez 45 min.
- Wystudzić i pokroić na 3 blaty
Krem straciatella:
-Ubić 500 ml śmietanki i dodać 3 łyżki płynnego miodu
- 1/3 masy odłożyć, a resztę zmiksować z 300g ricotty oraz drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
Krem mascarpone:
- 1/3 masy, która została odłożona od kremu straciatella, wymieszać z 300g serka mascarpone.
- odłożyć dwie łyżki i zmiksować z kilkoma kroplami czerwonego barwnika spożywczego
Tort:
- blat biszkoptu nasączyć nalewką wiśniową rozcieńczoną wodą
- posmarować dżemem wiśniowym bez cukru a następnie 1/3 kremu straciatella i przykryć drugim blatem, na który układamy identyczne warstwy
- szczyt tortu smarujemy kremem straciatella
- obkrajmy nożem całość tortu tak aby usunąć nierówności
- zewnętrzną część tortu smarujemy kremem mascarpone (dolną część kremem z barwnikiem)
Proponowane dekoracje:
Tort dekorujemy według uznania owocami. Poniżej dodatkowe propozycje z zastosowaniem cake pops własnej roboty oraz galaretkami w różnych kształtach, którymi ozdobiłam mój tort.
- rozrabiamy galaretkę w 150ml wody i zanurzamy w niej kilka truskawek
-resztę przelewamy do foremek w kształcie serduszek
-czekamy aż galaretka stężeje
- pozostałe truskawki oblewamy w czekoladzie białej i tworzymy wzorki, oblewając ciemną czekoladą
- obkrojone z tortu resztki, pozostałości kremu, dżem oraz żurawinę biedujemy z odrobiną nalewki wiśniowej i formujemy kuleczki, które następnie oblewamy czekoladą gorzką, ruby oraz białą. Można użyć posypki cukrowej lub pokruszonych herbatników
Smacznego!
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto siostry Anastazji, oczywiście do przepisu...
Odsłon: 31588
Soczysta pieczeń z karkówki, bardzo aromatyczna i smaczna.
Odsłon: 9525
Przepis dnia
Sałatka ziemniaczana jest obowiązkowa na każdym polskim grillu.
Odsłon: 267
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto siostry Anastazji, oczywiście do przepisu...
Odsłon: 31588
Soczysta pieczeń z karkówki, bardzo aromatyczna i smaczna.
Odsłon: 9525
Przepis dnia
Sałatka ziemniaczana jest obowiązkowa na każdym polskim grillu.
Odsłon: 267
Składniki
Biszkopt: -1 szklankę mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki pszennej przesiać i wymieszać z drożdżami. -Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. -Żółtka zmiksować z miodem. -Połączyć całość i przelać do tortownicy o średnicy 18cm -Biszkopt piec w 180 stopniach przez 45 min. - Wystudzić i pokroić na 3 blaty
Krem straciatella: -Ubić 500 ml śmietanki i dodać 3 łyżki płynnego miodu - 1/3 masy odłożyć, a resztę zmiksować z 300g ricotty oraz drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
Krem mascarpone: - 1/3 masy, która została odłożona od kremu straciatella, wymieszać z 300g serka mascarpone. - odłożyć dwie łyżki i zmiksować z kilkoma kroplami czerwonego barwnika spożywczego
Tort: - blat biszkoptu nasączyć nalewką wiśniową rozcieńczoną wodą - posmarować dżemem wiśniowym bez cukru a następnie 1/3 kremu straciatella i przykryć drugim blatem, na który układamy identyczne warstwy - szczyt tortu smarujemy kremem straciatella - obkrajmy nożem całość tortu tak aby usunąć nierówności - zewnętrzną część tortu smarujemy kremem mascarpone (dolną część kremem z barwnikiem)
Proponowane dekoracje: Tort dekorujemy według uznania owocami. Poniżej dodatkowe propozycje z zastosowaniem cake pops własnej roboty oraz galaretkami w różnych kształtach, którymi ozdobiłam mój tort. - rozrabiamy galaretkę w 150ml wody i zanurzamy w niej kilka truskawek -resztę przelewamy do foremek w kształcie serduszek -czekamy aż galaretka stężeje - pozostałe truskawki oblewamy w czekoladzie białej i tworzymy wzorki, oblewając ciemną czekoladą - obkrojone z tortu resztki, pozostałości kremu, dżem oraz żurawinę biedujemy z odrobiną nalewki wiśniowej i formujemy kuleczki, które następnie oblewamy czekoladą gorzką, ruby oraz białą. Można użyć posypki cukrowej lub pokruszonych herbatników Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Truskawkowo-rabarbarowe tiramisu
Desery
Ptysie z bitą śmietaną
Desery
Ucierane ciasto z rabarbarem
Desery
Ciasto palma
Truskawkowo-rabarbarowe tiramisu
Tiramisu to klasyczny, włoski deser, co nie znaczy, że nie można go modyfikow...
Odsłon: 261
Ptysie z bitą śmietaną
Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ptysie z bitą śmietaną. Bałam się zab...
Odsłon: 213