Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 571 Ocena: 21258
Dodano: 10.02.2017
Odsłon: 16293
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
ciasto: do miski wrzucać składniki w kolejności wymienionej w składnikach
Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na tortownicę. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180-230C. Dla pewności, że wszystko idzie po waszej myśli zaglądajcie do piekarnika co jakiś czas(tylko go nie otwierajcie, bo zrobi się zakalec!!!!!)
krem chałwowy: Mleko wlać do rondla, dodać pokruszona chałwę i zagotować cały czas mieszając – żeby się nie przypaliło, przestudzić. Masło utrzeć z łyżka cukru i stopniowo, cały czas ucierając dodawać chałwę.
krem czekoladowy: Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą, gęstą masę. Ubitą masę zestawić z naczynia z wodą, wsypać startą czekoladę wymieszać, wsypać kakao – mieszać aż się rozpuści i masa będzie jednolita. Przykryć i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, do masła dodawać po łyżce masę czekoladową.
Ciasto przekroić na 3 częśći wyłożyc krem chałwowy na to położyłam wiśnie z kompotu, następnie ciasto-krem czekoladowy-ciasto…i dowolnie udekorować…
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

mariaj 10 lutego 2017Zgłoś do usunięcia
bez jajek? Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 10 lutego 2017Zgłoś do usunięcia
Wspaniały i bardzo smakowity torcik <35 Kto głosował? | Odpowiedz