Do góry

Desery Przepis na:

Tortowy karmel

Tortowy karmel

Autor:

Przepisów i artykułów: 2387 Ocena: 15438

Dodano:

Odsłon: 24569

Wyborne ciasto na szczególną okazję.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. (blaszka 32x21)

    Wykonanie biszkoptu orzechowego:
    Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać powoli cukier, ubić, dodawać po jednym żółtku, obie mąki ,orzechy i delikatnie wymieszać aby nie ciasto opadło. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni około 35-40 minut. Po czym ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie równe części.

    Wykonanie ciasta kakaowego:
    Masło utrzeć z cukrem dodać jajko, ucierać, dodać kakao, mąkę , proszek, sodę a na koniec połączyć z mlekiem. Piec około 25 minut w temp. 170-180 stopni.

    Wykonanie masy kajmakowej:
    Żelatynę zalać zimną wodą około ½ szklanki wody odstawić do napęcznienia. Po czym podgrzać ,lecz nie zagotować i rozpuścić cały czas mieszając. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 1 łyżeczce ciepłej wody. Masę kajmakową podgrzać w ciepłej wodzie. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Mleczko skondensowane dobrze ubić do uzyskania piany i połączyć z masą kajmakową. Do masy mleczno kajmakowej wlać rozpuszczoną kawę. Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć z ubitą śmietaną. Przygotowaną żelatynę wlać przez sitko do przygotowanej masy kajmakowej i dokładnie wymieszać. Po czym przekładać upieczone biszkopty. Biszkopty możemy namoczyć dowolny syropem (kawą, woda z cukrem)

    Składanie ciasta:
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć jedną część placka orzechowego i nałożyć 2/5 masy kajmakowej, przykryć ciastem kakaowy, nałożyć ponownie 2/5 masy kajmakowej, przykryć drugą częścią ciasta orzechowego i posmarować pozostałą częścią masy kajmakowej. Jedna czekoladę mleczną zetrzeć na tarce i posypać placek. Odstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń