Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna szarlotka
Masło wymieszać dokładnie z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Dodać przesianą mąkę i szybko zagnieść ciasto. Formować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.,
Ciasto podzielić na dwie równe części. Od jednej z nich odjąć ok. 100g i dodać do drugiej. Większą część wałkować na kwadrat o grubości ok. 1cm. Blaszkę wyłożyć pergaminem i na to ułożyć rozwałkowane ciasto. Nakłuć widelcem i podpiec spód 10–15 minut w temperaturze 200°C.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Lekko wycisnąć. Doprawić cukrem i cynamonem według uznania. Dodać 2 łyżki bułki tartej. Jabłka wyłożyć na podpieczony spód.
Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Nakłuć widelcem i piec ok. 30 minut w temperaturze 170°C. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Delikatne i pyszne mięsko z polędwiczki , upieczone z warzywami , zniewala sm...
Odsłon: 13
Ciasto lekkie. Ładnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. SMACZNEGO
Odsłon: 17
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygo...
Odsłon: 242
Babeczki czekoladowe wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, panna cottą...
Odsłon: 119
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 249
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 98
Delikatne i pyszne mięsko z polędwiczki , upieczone z warzywami , zniewala sm...
Odsłon: 13
Ciasto lekkie. Ładnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. SMACZNEGO
Odsłon: 17
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygo...
Odsłon: 242
Babeczki czekoladowe wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, panna cottą...
Odsłon: 119
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 249
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 98
Składniki
Masło wymieszać dokładnie z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Dodać przesianą mąkę i szybko zagnieść ciasto. Formować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 30 minut., Ciasto podzielić na dwie równe części. Od jednej z nich odjąć ok. 100g i dodać do drugiej. Większą część wałkować na kwadrat o grubości ok. 1cm. Blaszkę wyłożyć pergaminem i na to ułożyć rozwałkowane ciasto. Nakłuć widelcem i podpiec spód 10–15 minut w temperaturze 200°C. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Lekko wycisnąć. Doprawić cukrem i cynamonem według uznania. Dodać 2 łyżki bułki tartej. Jabłka wyłożyć na podpieczony spód. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Nakłuć widelcem i piec ok. 30 minut w temperaturze 170°C. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Placek drożdżowy z rabarbarem
Desery
Ciasto z galaretką i truskawkami
Desery
Ciasto na upalne dni
Desery
Ciasto z truskawkami
Placek drożdżowy z rabarbarem
Przepis prosty a ciasto zawsze udane
Odsłon: 14
Ciasto z galaretką i truskawkami
Ciasto lekkie. Ładnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. SMACZNEGO
Odsłon: 17