Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 99 Ocena: 2614
Dodano: 10.12.2019
Odsłon: 1238
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Masło i miód podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się masła – nie gotujemy! Następnie zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przelewamy do dużej miski i dodajemy pozostałe składniki mąkę, cukier puder, jajko, sodę oczyszczoną, cynamon, kakao praz przyprawę do piernika.
Wyrabiamy elastyczne ciasto, które wałkujemy na dowolną grubość (optymalnie 3-4 mm). Wycinamy foremkami różne kształty i przekładamy na dużą blachę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni (grzałka góra – dół) przez około 9-10 minut. Ostudzone pierniczki dekorujemy dowolnie na przykład lukrem.
By zrobić lukier królewski do misy miksera przesiewamy cukier puder, białko oraz sok z cytryny i ubijamy na średnich obrotach przez około 7 minut. Przed końcem dodajemy barwnik spożywczy, by nadać lukrowi kolor. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego, któremu robimy małą dziurkę i dekorujemy! :)
Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętych puszkach.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Maudie 11 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Piękne :)0 Kto głosował? | Odpowiedz