Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aksamitny deser na bazie serka mascarpone zachwyca kremową konsystencją i wyrazistym orzechowym smakiem. Trufle pistacjowe mają maślany, subtelnie słodki i lekko słony środek, który doskonale komponuje się ze słodyczą czekolady. Ciasteczkowa baza nadaje chrupkości i przełamuje delikatność trufli. Trufli nie trzeba piec, dzięki czemu deser przygotujesz w mgnieniu oka!
blender, miska, nóż, łyżka
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9565
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9565
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Składniki
Pokrusz ciasteczka lub zblenduj na drobno.
Serek mascarpone zmiksuj z pastą pistacjową, cukrem pudrem oraz szczyptą soli, aż uzyskasz jednolitą, kremową konsystencję. Jeśli używasz słodzonego kremu pistacjowego, możesz pominąć dodawanie cukru pudru. Jeśli zdecydujesz się na daktyle, przed ich pokrojeniem namocz je przez 15 minut, a następnie odstaw. Dodaj zblendowane ciasteczka do masy i wymieszaj.
Nabierz za pomocą łyżeczki masę i formuj kulki. Przygotowane kulki wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę. Gdy zacznie bulgotać, zdejmij rondelek z ognia i dodaj pokruszoną mleczną czekoladę oraz masło. Mieszaj, aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa.
Posiekaj pistacje za pomocą noża lub zblenduj, ale nie za drobno. Przesyp na talerzyk.
Przygotowane wcześniej trufle zanurz w czekoladzie. Możesz nabić je na patyczek do szaszłyków, aby wygodnie zanurzać je w czekoladzie. Gotowe trufle posyp pokruszonymi pistacjami. Odstaw je do przestygnięcia lub wstaw do lodówki na 30 minut.