Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowa rozkosz to bardzo truskawkowe ciasto. Truskawkowe jest tu wszystko – ciasto, krem i galaretka. Ten deser z pewnością stanie się gratką dla miłośników tych owoców.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 732
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 904
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 732
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 904
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj partiami cukier z cukrem waniliowym, cały czas ubijając. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, wlewaj po jednym żółtku, dokładnie miksując po każdym. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj do połączenia składników za pomocą szpatułki.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Biszkopt piecz przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź, a następnie podziel na dwa blaty. Każdy z nich dobrze nasącz sokiem truskawkowym.
Truskawki umyj i osusz, obierz z szypułek. Połowę z nich zblenduj na gładką masę, tworząc mus truskawkowy. Drugą połowę drobno posiekaj, na przykład za pomocą robota kuchennego.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Dobrze wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj krem. W misce utrzyj serek mascarpone z dodatkiem cukru pudru. Dodaj przygotowany wcześniej mus truskawkowy i dobrze wymieszaj. Wlej śmietanę i wszystko ubij na wysokich obrotach. Krem powinien być sztywny. Do żelatyny dodaj 3 łyżki kremu i dobrze ją rozprowadź, by masa nie miała grudek. Wlej wszystko do reszty kremu i dokładnie połącz mikserem. Na koniec wsyp posiekane cząstki truskawek i raz jeszcze, krótko przemieszaj.
Przygotuj galaretkę. W gorącej wodzie rozpuść galaretki i pozostaw do ostygnięcia.
Na dolny blat biszkoptu nałóż ok. 1/3 kremu truskawkowego. Przykryj drugim blatem. Nanieś na wierz i boki ciasta pozostałą część kremu. Na torcik załóż obręcz cukierniczą. Na wierzch wylej zimną już, delikatnie tężejącą galaretkę. Całość wstaw do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto udekoruj połówkami truskawek.
Truskawkową rozkosz podawaj na zimno, kiedy zarówno krem, jak i galaretka będą już sztywne.