Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczystych truskawek, lekkiego kakaowego biszkoptu i puszystego kremu z mascarpone? Takie właśnie jest moje nowe bezglutenowe ciasto – delikatne, owocowe, a jednocześnie efektowne i idealne na każdą okazję.
blacha 21 x 21 cm, szpatułka, mikser
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6944
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6944
Składniki
Jajka ubijamy w całości z cukrem do uzyskania puszystej masy. Do jajek dodajemy olej i całość miksujemy. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy partiami do masy. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki, by nie stracić objętości. Przekładamy ciasto do formy (u mnie 21x21 cm) i pieczemy przez 35 minut w 170 st. C. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na dwa blaty.
Galaretkę zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Truskawki do kremu myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Mascarpone ubijamy ze śmietanką na sztywny krem. Słodzimy cukrem pudrem do smaku. Dodajemy pokrojone truskawki i całość mieszamy. Gotowy krem wykładamy na pierwszy blat biszkoptu, wyrównujemy i układamy drugi blat biszkoptu. Na wierzchu układamy pozostałe truskawki pokrojone na pół i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce. *Gdy chcesz użyć mąki pszennej, daj jej w całości 160 g.