Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, prosty do zrobienia deser truskawkowy. Świetny sposób na przemycenie kaszy manny dzieciom, które za nią nie przepadają.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1797
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1562
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1530
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1949
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1797
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1562
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1530
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1949
Składniki
Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kaszę mannę i ciągle mieszając, gotujemy 3- 4 minuty. Następnie dodajemy śmietankę i całość gotujemy jeszcze 2 minuty. Ugotowany grysik odstawiamy do przestudzenia. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Połowę owoców blendujemy i dodajemy do jeszcze lekko ciepłego grysiku. Masę dokładnie mieszamy, następnie studzimy. Mamy chwilkę czasu, więc zabieramy się za przygotowanie galaretek. Jedna będzie nam potrzebna do masy, rozpuszczamy ją w 150 ml wrzącej wody.
Druga z galaretek zostanie wylana na wierzch deseru, rozpuszczamy ją w 500 ml wody. Galaretki odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy grysikowej wlewamy wąskim strumieniem przestudzoną galaretkę. Delikatnie mieszamy całość. Gotową masę wlewamy do blaszki keksówki wyłożonej folią aluminiową. Deser wstawiamy do lodówki na godzinkę, żeby lekko stężał. Po tym czasie wierzch deseru dekorujemy pozostałymi truskawkami pokrojonymi na połówki. Całość zalewamy tężejąca galaretką. Deser ponownie wędruje do lodówki, tym razem na dobrych kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowe ptasie mleczko, po wyjęciu z formy i ściągnięciu folii, kroimy na porcje o szerokości około 2 cm. Deser dekorujemy świeżą miętą. Smacznego.