Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowo-budyniowe

Truskawkowo-budyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 302

Dodano:

Odsłon: 822

W SAM RAZ DO KAWY Z PRZYJACIÓŁMI :)

Składniki

  • BISZKOPT:
  • * 5 JAJEK
  • * SZKL.CUKRU
  • * 5 ŁYŻEK MĄKI PSZENNEJ
  • *1 ŁYŻECZKA PR.DO PIECZENIA
  • MASA TRUSKAWKOWA:
  • * 1 KG.TRUSKAWEK (MOGĄ BYĆ MROŻONE)
  • * 2 GALARETKI TRUSKAWKOWE
  • MASA BUDYNIOWA:
  • * 2 BUDYNIE ŚMIETANKOWE
  • *4 ŁYŻKI CUKRU
  • * 3/4 LITRA MLEKA
  • * KOSTKA MASŁA
  • DODATKOWO:
  • *POLEWA CZEKOLADOWA
  • *ŚMIETANKA 30%
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1.Ubijamy białka na sztywną pianę.
    2.Dodajemy cukier i żółtka.
    3.Do gotowej masy przesiewamy mąkę z proszkiem
    do pieczenia i delikatnie mieszamy.
    4.Rozgrzewamy piekarnik na 170C i pieczemy biszkopt
    ok.30 minut (wymiary blaszki:(28x35cm)

  2. 1.Mleko gotujemy,dodajemy cukier i wlewamy budynie.
    2.Następnie folią spożywczą przykrywamy budyń i odstawiamy
    do całkowitego ostygnięcia.
    3.Przygotowane(miękkie) masło miksujemy do uzyskania
    puszystej masy i po łyżce dodajemy budyń,ciągle miksując.

  3. 1.Truskawki blendujemy.
    2.Następnie galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra gorącej wody
    i wlewamy do naszego musu truskawkowego.
    3.Odstawiamy do lekkiego stężenia.

  4. 1.Na biszkopt dajemy nasz krem budyniowy
    2.Następnie mus truskawkowy
    3.Dodatkowo można dać na wierzch warstwę śmietanki 30%
    i oczywiście dowolnie dekorujemy polewą czekoladową

    SMACZNEGO! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń