Do góry

Desery Przepis na:

Tygrysek

Tygrysek

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2830

Dodano:

Odsłon: 28766

Kolejny bardzo absorbujący wypiek, który przepięknie prezentuje się na świątecznym stole lub na imprezach okolicznościowych. Smakuję równie dobrze jak wygląda.

Składniki

  • .Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki, 1 kostka masła lub margaryny, 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany, 4 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki amoniaku
  • Masa makowa:
  • 20 dag sparzonego i zmielonego maku, 1-2 łyżki masła, 1 jajko, 2 łyżki miodu
  • olejek migdałowy, bakalie, ewentualnie cukier do smaku
  • Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru, sok z 1 cytryny
  • Rolada biszkoptowa:
  • 3 jajka, 6 łyżek cukru, 2 łyżki mąki
  • Dodatki:
  • 3 opakowania galaretki żółte, 4-5 łyżek marmolady
  • 1 słoik powideł, 1 puszka brzoskwiń
> 6 os. > 60 min trudne drogie
Reklama
Reklama
Tygrysek

Przygotowanie

  1. Składniki kruchego ciasta posiekam i zagniatam, ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję powidłami i odstawiam.

  2. Masa makowa- masło roztapiam, dodaję resztę składników i podsmażam. Odstawiam by masa przestygła.
    Rozwałkowuje drugi kawałek ciasta, wycinam krążki, na każdy nakładam masę makową

  3. i zlepiam pierożki.
    Pierogi układam na cieście posmarowanym powidłami. Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę ciasto 15-20 minut. Upieczone odstawiam.

  4. Rolada biszkoptowa- Białka ubijam na sztywno dodając po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam dodaję porcjami do masy, wymieszam i piekę w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20-25 minut w temperaturze 180'C. Upieczone od razu zwijam i odstawiam by ciasto przestygło.

  5. Masa budyniowa- Na mleku gotuje budyń, studzę. masło ucieram z cukrem na pianę dodając porcjami zimny budyń. Dla przełamania słodyczy masy dodaję sok z cytryny lub limonki.
    Gotową masę wykładam na ciasto z pierożkami.

  6. Roladę rozwijam delikatnie zdejmując papier, smaruję marmoladą,

  7. ponownie zwijam i kroję w plastry. Plastry rolady układam na masie budyniowej, pomiędzy przestrzenie układam kawałki brzoskwiń.

  8. Wszystkie galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku i tężejącą polewam wierzch ciasta. Całość odstawiam do całkowitego stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń