Do góry

Desery Przepis na:

Wafelki poziomkowo-krówkowe

Wafelki poziomkowo-krówkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4642

Dodano:

Odsłon: 8699

Tak szybko jak się je robi, tak szybko znikają z talerza ;)

Składniki

  • Wafle suche 7 szt.
  • Cukier puder 0,5 szklanki
  • Śmietana 12% 1 szklanka
  • Galaretka poziomkowa 1 opakowanie
  • Masa krówkowa 1 opakowanie
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. MASA POZIOMKOWA:
    Śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy cukier puder. Wszystko mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy około 5 minut, często mieszając. Następnie wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Gotujemy do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia, aby przestygła.

  2. Masą krówkową smarujemy pierwszego wafla (aby warstwy się skleiły, najlepiej masę kłaść na głębsze kwadraciki wafli i przykładać je waflem z drobniejszymi kwadracikami). Przykrywamy go kolejnym waflem, który smarujemy masą poziomkową. Postępujemy tak dalej, aż do wykorzystania obu mas.

  3. Całość przyciskamy czymś cięższym (np. drewnianą deską do krojenia). Pozostawiamy na kilka godzin i dopiero kroimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

izek 01 lutego 2015 Fakt, są przepyszne. Robiłam je pierwszy raz i nie pomyślałam, że one mogą być, aż tak dobre. Teraz będę je robić częściej. Polecam spróbować :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 01 lutego 2015 Przepyszne wafelki, a prezentują się cudnie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń