Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak szybko jak się je robi, tak szybko znikają z talerza ;)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118642
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8618
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3163
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2426
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118642
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8618
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3163
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2426
Składniki
MASA POZIOMKOWA: Śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy cukier puder. Wszystko mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy około 5 minut, często mieszając. Następnie wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Gotujemy do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia, aby przestygła.
Masą krówkową smarujemy pierwszego wafla (aby warstwy się skleiły, najlepiej masę kłaść na głębsze kwadraciki wafli i przykładać je waflem z drobniejszymi kwadracikami). Przykrywamy go kolejnym waflem, który smarujemy masą poziomkową. Postępujemy tak dalej, aż do wykorzystania obu mas.
Całość przyciskamy czymś cięższym (np. drewnianą deską do krojenia). Pozostawiamy na kilka godzin i dopiero kroimy.