Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak szybko jak się je robi, tak szybko znikają z talerza ;)
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10284
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2915
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2013
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 768
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10284
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2915
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2013
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 768
Składniki
MASA POZIOMKOWA: Śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy cukier puder. Wszystko mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy około 5 minut, często mieszając. Następnie wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Gotujemy do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia, aby przestygła.
Masą krówkową smarujemy pierwszego wafla (aby warstwy się skleiły, najlepiej masę kłaść na głębsze kwadraciki wafli i przykładać je waflem z drobniejszymi kwadracikami). Przykrywamy go kolejnym waflem, który smarujemy masą poziomkową. Postępujemy tak dalej, aż do wykorzystania obu mas.
Całość przyciskamy czymś cięższym (np. drewnianą deską do krojenia). Pozostawiamy na kilka godzin i dopiero kroimy.