Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 495
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 495
Składniki
Mleko i cukier zagotowuję. Do gorącej masy wsypuję orzechy. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia. Następnie do masy dodaję miękkie masło i miksuję do połączenia składników. Masę orzechową dzielę na pół i do jednej części dodaję kakao. Masę kakaową mieszam.
Wafle przekładam na zmianę masą jasną i ciemną. Następnie wstawiam całość do lodówki, aż masa w waflach zastygnie. Po 2-3 godzinach kroję wafel w dowolnego kształtu andruty. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, następnie dodaję olej i mieszam. Pokrojone wafelki dowolnie ozdabiam. Możecie polać je czekoladą, tworzyć wzorki lub zanurzać częściowo w czekoladzie. Wafle orzechowe gotowe. Smacznego :)