Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Deser sprawdzi się na zimno i na ciepło.
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35597
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1175
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1747
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5931
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35597
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1175
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1747
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5931
Składniki
Do mleka migdałowego dodajemy kaszę, kardamon i cukier. Mieszamy. Podgrzewamy, aż masa będzie gęsta, a kasza miękka. Zdejmujemy z ognia, dodajemy amaretto i mielone migdały, mieszamy. Wiśnie razem z zalewą podgrzewamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości wody. Mieszamy i podgrzewamy, aż zgęstnieje.
Do pucharków nakładamy masę z kaszą, na to wiśnie, na to znów masę z kaszą. Górę możemy opcjonalnie udekorować wegańska bitą śmietaną. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Kiedy płatki ostygną posujemy nimi desery.