Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycja wypiekania rogali świętomarcińskich jest związana z obchodami dnia świętego Marcina, który przypada na 11 listopada. Jest to element poznańskiej tradycji, która ma przypominać o tym, jak ważne jest dzielenie się dobrem z potrzebującymi. Dawniej cukiernicy wypiekali rogale z białym makiem i rozdawali je ubogim, aby ci sprzedając je bogatszym, mogli pozyskać środki na zaspokojenie swoich podstawowych potrzeb. Obecnie tradycja rogali świętomarcińskich ogarnęła całą Polskę. Już od początku listopada rogale marcińskie można spotkać w niemal każdej piekarni czy większej sieci sklepów spożywczych. Tradycyjny rogal świętomarciński składa się z półfrancuskiego ciasta oraz nadzienia z białego maku, orzechów, masy marcepanowej i otartej skórki z pomarańczy. Do tego obowiązkowo lukier na wierzch. Jak przygotować ten tradycyjny poznański wypiek w wersji wegańskiej? To proste! Wystarczy zamienić kilka składników na roślinne.
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231792
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4973
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36457
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231792
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4973
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36457
Składniki
Do dużej miski pokrusz drożdże, dodaj cukier, wlej połowę ciepłego mleka. Składniki wymieszaj. Zaczyn odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaj pozostałą część mleka, łyżkę oleju kokosowego, szczyptę soli oraz mąkę. Ciasto wyrabiaj dłońmi do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw na około godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki. Stolnicę oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek. Wierzch posmaruj roztopionym olejem kokosowym. Ciasto złóż na trzy części do środka. Ponownie rozwałkuj ciasto, posmaruj wierzch olejem kokosowym i złóż na trzy do środka. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ponów dwukrotnie proces wałkowania, smarowania i składania ciasta. Wstaw ciasto na lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Przygotuj nadzienie do rogalików. Zmielony mak sparz wrzątkiem. W misce połącz zmielone orzechy, sparzony mak, masę marcepanową, cukier puder, pokruszone płatki migdałów, pokruszone ciasteczka, otartą skórkę pomarańczową, śmietanę kokosową. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta - dodaj odrobinę więcej śmietany.
Przygotuj rogaliki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 4 mm. Następnie podziel go na 16 równych trójkątów. Na podstawę każdego trójkącika wyłóż po łyżce nadzienia. Zwijaj rogaliki zaczynając od podstawy. Kierując się w stronę wierzchołka.
Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Rogaliki ułóż w równych odstępach. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Wegańskie rogale marcińskie piecz przez około 25 minut (do zarumienienia).
Przygotuj lukier. Wymieszaj cukier puder z wodą. Gotowym gęstym lukrem posmaruj wystudzone rogale marcińskie. Na koniec oprósz je posiekanymi orzechami.