Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na babkę Puszek pochodzi z PRLu. Jest wielokrotnie sprawdzony. Polecam!
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 4467
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 268
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13370
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2657
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 4467
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 268
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13370
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2657
Składniki
Formę do babki posmarować masłem i posypać bułką tartą. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wbijać do 1 jajku. Mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną przesiać. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Dodać 6 łyżek oleju i 2 łyżki octu. Wymieszać łopatką. Ciasto przelać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180C i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu babki i wyjęciu jej z formy, przygotować polewę. 1 tabliczkę gorzkiej czekolady i 50 g masła rozpuścić podgrzewając. Polewę wylać na babkę. Można posypać płatkami migdałowymi lub dowolną posypką.