Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wieniec można zrobić z jabłkami, a także z innymi owocami, masą makową lub masą orzechową.
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 969
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 433
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 166
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2700
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 969
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 433
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 166
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2700
Składniki
Mleko podgrzać. W misce rozmieszać drożdże z 1 łyżką cukru pudru, połową mleka i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Potem połączyć z resztą mąki, cukru pudru, solą, 2 jajkami. Wlać rozpuszczona margarynę.
Wyrobić ciasto i zostawić na ok.30 min do wyrośnięcia.
Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na płat o grubości ok. 1cm. Ułożyć starte jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem.
Zwinąć ciasto jak roladę. Potem połączyć końce tworząc wieniec. Przełożyć na papier do pieczenia.
Zrobić nacięcia na brzegach wieńca.
Posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni. Potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec następne 20 min.