Do góry

Desery Przepis na:

Wieniec jabłkowy

Wieniec jabłkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 3798

Dodano:

Odsłon: 1094

Wieniec można zrobić z jabłkami, a także z innymi owocami, masą makową lub masą orzechową.

Składniki

  • mleko 250 ml
  • mąka 50 dag
  • margaryna 10 dag
  • 1 i 1/2 łyżeczka soli
  • jajka 3 szt
  • płatki migdałowe
  • jabłka 4 szt
  • cynamon
  • cukier 1 łyżka
  • drożdże 30g
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać. W misce rozmieszać drożdże z 1 łyżką cukru pudru, połową mleka i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Potem połączyć z resztą mąki, cukru pudru, solą, 2 jajkami. Wlać rozpuszczona margarynę.

  2. Wyrobić ciasto i zostawić na ok.30 min do wyrośnięcia.

  3. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na płat o grubości ok. 1cm. Ułożyć starte jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem.

  4. Zwinąć ciasto jak roladę. Potem połączyć końce tworząc wieniec. Przełożyć na papier do pieczenia.

  5. Zrobić nacięcia na brzegach wieńca.

  6. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni. Potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec następne 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń