Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowy wieniec z makiem, oblany lukrem. Wysoki, puszysty. Idealny do herbaty lub kawy.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 145
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 51
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 83
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 145
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 51
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 83
Składniki
Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłebienie i wkruszyć do niego drożdże. Dodać łyżeczkę cukru, wlać mleko i posypać mąką. Odstawić przykryte w ciepłym miejscu na 15 minut.
Masło (1 łyżkę odłożyć) roztopić, dodać do ciasta z pozostałym cukrem, jajkami, sokiem, skórką cytrynową i solą. Wyrobić ciasto, aż zacznie odchodzić od miski. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie zalać mak szklanką gorącej wody i odstawić na 5 minut, aby napęczniał. Namoczyć rodzynki. Mak odsączyć, dodać do niego rodzynki, miód, sól i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać.
Formę z kominem (26-28cm) wysmarować masłem. Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokątny placek (ok. 30x50cm), posmarować makiem i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Brzegi i końce posmarować rozkłóconym żółtkiem i dobrze zacisnąć, aby nadzienie nie wypłynęło. Roladę ułożyć w formie, "szwem" do dołu i połączyć końce.
Przygotowane ciasto odstawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto piec ok. 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.
Cukier puder rozpuścić w gorącej wodzie, dodać sok cytrynowy i polukrować ciasto. Udekorować przekrojonymi na pół wiśniami. Smacznego :)