Do góry

Desery Przepis na:

Wieniec makowy

Wieniec makowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2711

Dodano:

Odsłon: 4074

Drożdżowy wieniec z makiem, oblany lukrem. Wysoki, puszysty. Idealny do herbaty lub kawy.

Składniki

  • Ciasto drożdżowe: 500-600g mąki pszennej
  • 42g świeżych drożdży
  • 100g cukru
  • 250ml letniego mleka
  • 125g masła
  • 2 jajka
  • sok i skórka otarta z połówki cytryny
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • Nadzienie: 100g mielonego maku
  • 50g rodzynek
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • szczypta cynamonu i soli
  • Lukier: 100-150g cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • wiśnie kandyzowane
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Wieniec makowy

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłebienie i wkruszyć do niego drożdże. Dodać łyżeczkę cukru, wlać mleko i posypać mąką. Odstawić przykryte w ciepłym miejscu na 15 minut.

  2. Masło (1 łyżkę odłożyć) roztopić, dodać do ciasta z pozostałym cukrem, jajkami, sokiem, skórką cytrynową i solą. Wyrobić ciasto, aż zacznie odchodzić od miski. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

  3. W tym czasie zalać mak szklanką gorącej wody i odstawić na 5 minut, aby napęczniał. Namoczyć rodzynki. Mak odsączyć, dodać do niego rodzynki, miód, sól i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać.

  4. Formę z kominem (26-28cm) wysmarować masłem.
    Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokątny placek (ok. 30x50cm), posmarować makiem i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Brzegi i końce posmarować rozkłóconym żółtkiem i dobrze zacisnąć, aby nadzienie nie wypłynęło. Roladę ułożyć w formie, "szwem" do dołu i połączyć końce.

  5. Przygotowane ciasto odstawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
    Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto piec ok. 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.

  6. Cukier puder rozpuścić w gorącej wodzie, dodać sok cytrynowy i polukrować ciasto. Udekorować przekrojonymi na pół wiśniami.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń