Do góry

Desery Przepis na:

Wiśniowa Fantazja

Wiśniowa Fantazja

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3406

Dodano:

Odsłon: 19825

U mnie już niestety dawno po wiśniach. Były pyszne, takie jest i to ciasto. Oko cieszy, cieszy tez podniebienie a szczególnie moje. Tym razem przepis Pani Tereski . Jeden z fajniejszych przepisów i na pewno godne otwarcie sezonu wiśniowego :)

Składniki

  • Biszkopt makowy
  • 5 jajek
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 – 2/3 szklanki maku
  • 2 łyżki oleju
  • Krem budyniowy
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 g masła miękkiego
  • Wiśniowa galaretka:
  • słoik drylowanych wiśni (w przepisie są 2, ale nie wyobrażam sobie zmieszczenia ich na tym cieście)
  • 2 galaretki wiśniowe (w upalne dni można dodać łyżkę żelatyny extra)
  • woda (tak aby razem z sokiem było jej 3 szklanki tzn 750 ml)
  • Polewa:
  • 120 g masła
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • + kilka kostek białej czekolady do dekoracji
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wiśniowa Fantazja

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do miski przesiewamy maki i mieszamy z makiem. Dodajemy do masy jajecznej mieszając, na końcu wlewamy olej. Pieczemy w foremce 25 na 35 cm wyłożonej papierem w temp 180 stopni przez mniej więcej 30 min. Studzimy i dzielimy na dwa blaty.

  2. Gotujemy budyń z dodatkiem mąki i dokładnie studzimy. Masło ubijamy i dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Kremem smarujemy blat ciasta makowego. 2 – 3 łyżki zostawiamy do posmarowania drugiego blatu (pod polewę).

  3. Wodę i sok z wiśni podgrzewamy i rozpuszczamy w niej galaretki. Dodajemy wiśnie – całość studzimy i gdy galaretka zacznie nam tężeć wykładamy na krem. Przykrywamy ciastem makowym.

  4. Masło i śmietankę rozpuszczamy, dodajemy cukier, gdy ten się rozpuści wsypujemy kakao i zostawiamy jeszcze minutę lub dwie od zagotowania na ogniu. Zdejmujemy gdy z polewy znikną grudki. Polewę studzimy, gdy zacznie gęstnieć polewamy nią ciasto. Na każdym planowanym kawałki umieszczamy czekoladę białą „obraną” obieraczką do warzyw. Przed podaniem ciasto trzymamy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń