Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały deser na świąteczny stół.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 848
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 831
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 76
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 848
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 831
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 76
Składniki
Wykonanie biszkoptu: Blaszkę o wymiarach 30x20 wyłożyć papierem do pieczenie. Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodając cukier cały czas ubijać. Potem dodawać stopniowo żółtka cały czas dokładnie i długo ubijając. W oddzielnej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do ubitej masy dodać olej oraz przesiać mieszankę mąki. Delikatnie mieszać szpatułką składniki, aż nie będzie widocznej surowej mąki, starając się nie niszczyć ubitej piany. Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwa blaty. Wykonanie placka: Mleko podgrzewać z cukrem i mieszając rozpuścić cukier, po czym ostudzić. Miękkie masło dobrze utrzeć, dodawać na przemian mleko rozpuszczone z cukrem i mleko w proszku, cały czas ucierając. Jeden blat przełożyć do tej samej blaszki, skropić ostudzoną zaparzoną kawą, wyłożyć przegotowany krem i przykryć drugim blatem lekko przyciskając i skropić resztą kawy. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić z olejem, mlekiem, lekko ostudzić i polać po cieście. Schłodzić w lodówce i podawać. SMACZNEGO.