Do góry

Desery Przepis na:

Wyborne pączki

Wyborne pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2423 Ocena: 16042

Dodano:

Odsłon: 1268

Takie pączki smaży bardzo często moja Mama, są przepyszne.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Zrobić rozczyn z części mąki, mleka, drożdży i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać utarte z cukrem żółtka, resztę mąki, sól, spirytus i aromat. Wyrobić ręką ciasto aż będzie odstawało od ręki ( około ½ godziny) po czym wlać roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać nadal przez chwilę i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 2 godziny.

  2. Kiedy ciasto zwiększy objętość, urywać małe kawałki, rozpłaszczać na dłoni, nadziewać powidłem.

  3. Układać na stolnicy formując pączki.

  4. Kiedy pączki podrosną, kłaść na gorący olej, smażyć z obu stron i po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

  5. Z tego rodzaju ciasta możemy robić bułeczki, obwarzanki lub faworki pączkowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń