Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie pączki smaży bardzo często moja Mama, są przepyszne.
Jest obłędnie pyszne i cudownie wygląda. W takiej odsłonie ciasto często gośc...
Odsłon: 247
Pyszne proste pierniczki, które można jeść od razu po upieczeniu. Nie trzeba...
Odsłon: 26585
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 87
Jest obłędnie pyszne i cudownie wygląda. W takiej odsłonie ciasto często gośc...
Odsłon: 247
Pyszne proste pierniczki, które można jeść od razu po upieczeniu. Nie trzeba...
Odsłon: 26585
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 87
Składniki
Wykonanie: Zrobić rozczyn z części mąki, mleka, drożdży i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać utarte z cukrem żółtka, resztę mąki, sól, spirytus i aromat. Wyrobić ręką ciasto aż będzie odstawało od ręki ( około ½ godziny) po czym wlać roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać nadal przez chwilę i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 2 godziny.
Kiedy ciasto zwiększy objętość, urywać małe kawałki, rozpłaszczać na dłoni, nadziewać powidłem.
Układać na stolnicy formując pączki.
Kiedy pączki podrosną, kłaść na gorący olej, smażyć z obu stron i po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
Z tego rodzaju ciasta możemy robić bułeczki, obwarzanki lub faworki pączkowe.