Do góry

Desery Przepis na:

Zakręcone bułeczki z cynamonem i kruszonką

Zakręcone bułeczki z cynamonem i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 475

Dodano:

Odsłon: 414

Zakręcone bułeczki z cynamonem i kruszonką idaalnie sprawdzą się ze szklanką mleka lub herbaty.

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki krupczatki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 20 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 8 łyżek oleju.
  • 0,5 kostki masła,
  • cukier,
  • Cynamon,
  • Kruszonka
  • 100 g masła,
  • 200 g mąki,
  • 100 g cukru brązowego.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejce.

    Mąki przesiewamy.

    Dodajemy do mąk zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

    Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

    Ciasto dzielimy na równe części.

    Wałkujemy na prostokąty dość cienkutko.

    Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem.

    Zwijamy w rulon. Kroimy na mniejsze części około 6-7 cm.

    Układamy na blaszkę, lekko spłaszczamy, posypujemy kruszonką.

    Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 19 listopada Pyszne i aromatyczne z dodatkiem mojego ulubionego cynamonu:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń